fredag 25 september 2009

Bildverkstan Tema 13 - Klonat

Uppdatering med en liten rad:
Jag måste ha varit helt snurrig igår, bara slängde in ett inlägg utan att tala om sammanhanget. Som rubriken säger så handlar det om Bildverkstan och temat är "klonat".

Jag säger som Cat, kloning används till skavanker, det har t.ex räddat en bild där jag... höll fingret för! Det var så bråttom att få upp kameran så det blev som det blev, och ingen chans i värden att ta om bilden. Tur i oturen så var det bara träd som drabbats så det var ju lätt att lappa ihop med kloning. Men kloning använder jag sällan (aldrig) till "projekt", så det var lite klurigt att bestämma vad som skulle klonas, att visa en "lagning" kändes inte så kul. Till slut bestämde jag mig för att fixa frukost :-) dvs lägga ihop bild av ett ägg och en kaviartub.

  1. Öppnade bilden med kaviartuben, gjorde först en kopia av bakgrundslagret för säkerhets skull och gjorde bilden lite mörkare med skuggor/högdagrar. Först lite på hela bilden och sen mer på bakgrunden för att få bort glittret i tyget som tuben ligger på.
  2. Skapade en kopia av det justerade lagret, drog det uppåt och vred det för att skapa plats för ägget. Det är ju mycket svart runt så det var inga problem.
  3. Skapade ett nytt tomt lager.
  4. Gick in i bilden med ägget och minskade bildens storlek eftersom ägget var större än kaviartuben.
  5. Satte startpunkt för kloning vid äggets spets, gick tillbaks till kaviartuben och klonade in på det tomma lagret.
  6. Ägget har mörkare bakgrund och lite av det kom med också men det tog jag bort med ett klick med Magiskt suddgummi. Ändrade storlek på lagret, vände och vred och flyttade till lämplig plats.
KaviartubÄggÄgg och kaviar
Sen lekte jag lite till :-)

  1. La samman lagrena med kaviartub, skapade en kopia av det sammansatta lagret, ifall jag t.ex skulle vilja ändra opacitet för att minska effekten av justeringen.
  2. Använde filtret Ljuseffekter/Ficklampa (i gruppen Återgivning) som gjorde bilden (kaviartuben) mörkare och skapade en ljuskälla på tuben.
Kaviartub belyst

4 kommentarer:

NatureFootstep sa...

ibland undrar jag vad jag sätter igång. (fniss) Inte sjutton hade jag kunnat tro att man kunde gå så långt. Det blev så bra att det nog duger som annonsbild.

Jag får nog testa den tekniken.
Ha en skön helg :)

cat sa...

Jösses så avancerat! Håller med om att det skulle kunna vara en reklambild:)

ormbunke sa...

Helt suverän bild. Kloning kan man göra på många vis.Det var många detaljer så det var lite svårt att hänga med.Anita

Veronica sa...

Riktigt coolt!! Snyggt jobbat. Jag har faktiskt något som jag funderar över, håller på slita mitt gråa hår, kanske kan du hjälpa mig =)