lördag 12 september 2009

Bildverkstan Tema 11 - Enfärgad bakgrund

Lekdags igen, dvs Bildverkstan och redigering av foto, denna vecka med temat "enfärgad bakgrund". Oj, enfärgat, det kräver ju väldigt noggrann friläggning, och friläggning... är väl det petigaste och tråkigaste som finns... För att göra det hela lite roligare :-) så bestämde jag mig för att testa ett par lite bortglömda verktyg, Bakgrundssuddgummi och Magiskt suddgummi.

Jag använder Photoshop Elements 5 men jag vet inte om de två sudden finns i "stora" Photoshop, däremot i äldre versioner av PSE, och förmodligen även i nyare. Redigering av bilden gjordes så här:

  1. Kopiera lagret, så klart :-)
  2. Mellan bakgrund och kopia, skapa ett enfärgat justeringslager i valfri färg, och färgen kan man ju ändra senare i och med att det är ett justeringslager.
  3. I kopielagret, välj verktyget Bakgrundssuddgummi genom att högerklicka på Suddgummiverktyget.
  4. Ställ in pensel på t.ex 30, tolerans på 9 och se till att inställningen är Angränsande. Zooma in i bilden för att se var det blir suddat.
  5. Tryck ner Alt-tangenten för att få en pipett och ta ett färgprov på det som ska raderas (vet inte om det är nödvändigt) och börja sudda. Jag kör med halva suddet över objektet som ska vara kvar och halva utanför och drar längs med, men se till att krysset i suddet hela tiden är ute i det som ska suddas. Blir det inte bra så justera toleransen och börja om, det fick jag t.ex göra i högerkanten där det var lite haloeffekt.
  6. Eftersom det ska vara enfärgad bakgrund här så gick jag runt med vanligt sudd så nära jag vågade sen efteråt, för bakgrundssudd med så låg tolerans suddar rätt klent... och sen vanligt sudd för allt annat omgivande också.
  7. Den lilla spegelbiten som kikar fram i mitten tog jag bort med det tredje suddet, Magiskt suddgummi. Även med det ställer man in tolerans (lågt) och tar ev ett färgprov, sen klickar man på det som ska raderas.
  8. Till sist beskar jag lite för att få kulorna längre ner i bilden.
Ja, jag kunde ju ha valt att bunta ihop lite elliptiska markeringar, invertera och radera, eller använda lagermask, klassiska metoder så att säga, men jag tänkte att det var kul att testa lite annat som sagt.

GlaskulorGlaskulor frilagda
Här är vad jag menar med att verktyget suddar klent, det blir ett tunt skikt kvar. Den här bilden skulle blivit för tidsödande att gå runt med vanliga suddet efteråt, för att få den enfärgade bakgrund som temat säger. Jag tänkte att jag visar den ändå eftersom jag tycker att det är lite roligare (dvs snyggare) med lite liv i bakgrunden, som här eller genom att t.ex använda övertoning i stället för enfärgad bakgrund.
Tulpan frilagd
Så här såg bilden ut från början.
Tulpan

8 kommentarer:

KerstinJ sa...

Lärorikt att se ditt jobb med kulorna. Bra och utförlig beskrivning. Ses nästa vecka igen! (om det inte blir för svårt!)

cat sa...

Jättefina bilder, både den med kulorna och den med blomman.
Håller med om att det inte blir så platt när bakgrunden är lite levande:)

Anonym sa...

Jag fastnade vid ditt första foto och tycker att det är så "skönt". Det ser ut som att kulorna svävar i bilden eller så är jag bara trött. =)

Du har lyckats bra med friläggning och övrigt och som du skriver om plattheten så tycker jag att det beror det helt på motivet. En fundering om ditt val av bakgrundsfärg, kunde en uppplockad färg från kulorna ha gett bilden mer rymd, lite svävande som i originalfotot?

Jag förstår ditt val av friläggningsbild, det är därför jag också väljer en del motiv när de "bara" ska ut på bloggen.

/Bildgatan -Avs. Margareta

foto CHIP sa...

Oj så spännande du skapat din bild med svävande kulor!

NatureFootstep sa...

Man behöver ju inte följa det helt slaviskt. Ett problem här är ju att vi har ju kanske 5-6 olika programvaror och funktionerna är olika i dom alla. Ibland när man vill göra något speciellt kan man få använda tre olika program :)

Jag förstår att du tycker kulorna ser platta ut med enfärgad bakgrund. Det gör de ju. Dina blommor kan ha blivit snyggare med enfärgad bakgrund men med ett tillägg av någon bakgrunds-belysning :)(har inte kollat om det finns i Elements. Har inte haft den då länge)

NatureFootstep sa...

jag har använt både magnetlasso och trollstaven till min bild. Samt suddgummit. Att det "saknas" något beror nog mest på att jag ville rensa upp lite för att bilden skulle lättas upp lite.

"Redigera profil" betyder bara att du kan skriva in valfritt namn o adress. Det ändrar inget hos dig.

Nina sa...

Snyggt redigerat! Gillade speciellt bilden med kulorna, blev en så cool effekt! Bra jobbat!

Nilla sa...

Vilka bra och roliga tips!