lördag 17 oktober 2009

Bildverkstan Tema 16 - Färgbyte

I denna veckas omgång av Bildverkstan står temat "färgbyte" på schemat. Jag har använt funktionen 'Ersätt färg' i Photoshop Elements 5 och här kommer en beskrivning.
  1. Gjorde en kopia av lagret (originalet behövs för finjusteringar i slutet av "processen") och markerade vänstra klasen inklusive speglingen på brickan.
  2. Öppnade Ersätt färg, under meny Förbättra - Justera färg.
  3. Använde pipetten vid Markering och klickade på ett bär och då visas klasen som en vit avbild i verktygsfönstret, blir det allt för lite vitt testar man och klickar på ett annat bär. Se till att det är 'Markering' som är ikryssat nedanför bilden men det brukar det vara.
  4. Använde pipetten med plustecknet och klickade på ett bär i speglingen så att den också får en vit avspegling
  5. Ändrade färgen vid 'Ersättning' till en helt avvikande färg för att lättare kunna se vad som mer behövde markeras.
  6. Använde pipetten med plustecknet och reglaget 'Överstrålning' (nedanför pipetterna) för att finjustera, och målet är att få en "ren" vit avbild av klasen och helt svart runtom.
  7. När jag var nöjd med markeringen ändrade jag färgen vid Ersättning till den jag ville ha, rosa, klicka ok för att utföra.
  8. Markerade den högra klasen och upprepade stegen ovan och valde grön färg.
  9. Finjusterade genom att sudda på en kvist som fått en släng av grönt och lagningspensel på några punkter på bär som inte fått färg.
  10. Beskar, rätade upp, tog bort störande streck i bakgrunden.
RönnbärsklasarRönnbär i nya färger
Reglagen i steg 3-4-5-6, de olika pipetterna i Markering med Överstrålning nedanför och Ersättning/Nyans nertill. Här syns i förhandsvisningen att bären i speglingen inte är markerade ordentligt, då använder jag pluspipetten. Nyansen kan finjusteras med Mättnad och Ljushet.Reglagen i Ersätt färg
Så här ska det t.ex inte se ut, ytan framför blickan har blivit markerad punktvis, borde vara helt svart i avbilden. Det är också en del vita fläckar till vänster om klasen, det är lättast att justera efteråt genom att sudda så att bakgrundslagret lyser igenom.För mycket markerat

7 kommentarer:

cat sa...

Det där var ett riktigt hästjobb låter det som:) Men häftigt blev det!

Anonym sa...

Det var helt perfekt, inte behöver du uppgradera =)

När jag ser dina tjusiga rönnbär så kommer jag ihåg att jag gjorde något likanande med rönnbär för några år sedan, måste kika in i mitt arkvi och se hur de ser ut. Garanterat inte lika bra och sedan behövde inte jag tänka på någon vacker spegling, de hängde kvar i trädet.

/Avsändare Margareta

ormbunke sa...

Fin ändring av bilden med mycket moment. Blir det för mycket så kommer jag inte ihåg vad jag gjort.
Anita

NatureFootstep sa...

vad bra, nu kan jag testa med den beskrivningen. Jag hade ju problem med Elements. :)

Det blev ju jättesnyggt. Rönnbär är ju sura, men de blir lite sötare när de blir frostnupna. Så de ska ha lite frost innan man gör gele.

christina sa...

Hej, en Award till dig för att du alltid har ett vänligt och omtänksamt sätt. Kram Christina

KerstinJ sa...

Fantastiskt fina färgeffekter du fick fram. Bra hantverk dessutom!

Maria Berg sa...

Va, så Räven!
För inte skulle han våga smaka på dem med de läskiga färgerna - inte jag heller. Det är häftigt vad man kan hitta på i datorn.
Jag har en burk rönnbärsgele i kylen och jag är glad at den är röd hihihi.

Vilket rosa skimmer på ditt gräs och rosa tråd hade det gått åt massor om vi skulle laga allt till våra tjejer.

/MB