söndag 30 augusti 2009

Fototriss, Dubbel

Veckans Fototriss har temat "dubbel". Ärligt talat är jag inte helt säker på hur det ska tolkas... Räcker det med att det är två av varje? Eller är det bara "par", och inte "äkta" dubbel???

Här kommer i alla fall min triss, dagsfärska bilder, och jag får börja med att erkänna att den första bilden är lite arrangerad :-) Jag tog två kottar från deras naturliga plats på marken (jorden) och la på berghällen intill, för att liksom "isolera" dem från mängden med kottar. Så den här bilden är kanske mer par än dubbel?

Kottar
Bild två är i alla fall en äkta dubbel, två små lingonklasar som växer tätt ihop så det ser ut som en enda jättestor.

Lingon
Och så solrosen. Ja det var ju bara den ena jag fotade egentligen, den som "vände sig emot mig". Mammas bil stod i vägen på garagenedfarten annars kunde jag kanske ha kunnat fånga "ansiktet" på båda två, fast då hade jag ju iofs inte fått solen där jag ville ha den.

Sooooolros
Fler trissar på veckans tema finns här.

torsdag 27 augusti 2009

Helhet & Detalj, Detaljen

Jag var inte med i Helhet & Detalj förra veckan så nu tänkte jag att jag bara "måste" vara med i veckans. Men jisses vad svårt det var! Tema "detaljen", nåt fint som gömde sig i bilden.

Det är liksom så att jag oftast har koll på vad jag fotar så det brukar inte dyka upp några överraskningar. Men så kom jag till slut på att jag hade den här bilden, som jag tog för att det var ett lustigt hus, en gammal fabrik som numera är fik. Och i det här fallet var det faktiskt så att när jag tagit bilden såg att det fanns nåt speciellt och fint.

Tips, klicka upp förstoringar av bilderna så syns det bättre :-)

Gammal fabrik
Det jag såg var att räcket på trappan ju faktiskt var ett ord! "Cementgjuteriet", väldigt fina och krusidulliga bokstäver dessutom.
Fint räcke
Men att ta fram den här bilden blev ju som att sätta en snöboll i rullning :-) När jag granskade bilden nu så såg jag att det ju dessutom var väldigt fina fönster på tornet.
Torn med fina fönster
Och snöbollen rullar vidare... och jag hittar massa utsmyckning på skorstenen! (Det är nåt nät över, såg jag nu men inte då, så det ser lite skumt ut).
Dekorerad skorsten
Så nu har jag väl lärt mig att det faktiskt kan finnas överraskningar i bilderna :-)

söndag 23 augusti 2009

Fototriss, Rörelse (nr 2)

Denna härliga soliga söndag har Fototriss temat "rörelse". Eftersom mina rörelser idag handlar mer om att göra fixa och dona än att fota så blir det bilder från arkivet. Snabbt valde jag tre bilder men... kom på att trissen haft samma tema tidigare, i augusti förra året, och att jag valt exakt samma bilder som då... Men det går ju inte, så här kommer ett nytt urval (gränsfall på den första, jag hade en bild från samma show förra året).

  • En scen ur musikalen Hair när systerdotterns skola hade dansuppvisning. Kompaktkamera, avstängd blixt för att inte störa och nån "bra" inställning på kameran, samtidigt som de rör sig... då kan det bli så här fick jag lära mig

  • Dansrörelse
  • Här har jag lekt turist och fotat ett av vattenfallen vid Stockholms slott, jag tyckte det var ett bra ställa att testa att labba med slutartider :-) Ett försök att lära kameran att förstå vem som bestämmer...

  • 'Fruset' vattenfall
  • Det är ju inte bara inomhus med avstängd blixt som det kan bli rörelser i bilden. Även om det här var ute mitt på dan så förstod jag ju att det skulle bli lite fart i bilden, men jag tänkte att det nog skulle vara hopplöst att försöka få de här typerna att vara stilla ;-)

  • Fågelskådning

Fler bidrag i veckans triss finns här.

När trissen hade samma tema förra året använde jag de här bilderna:

    tisdag 18 augusti 2009

    Tisdagstema, stilla

    Jag kom hem sent så jag tänkte först hoppa över Tisdagstema. Ämnet denna vecka är "stilla" och nytagen bild så här på kvällskvisten kan det inte bli tal om, och inte hittade jag nån bra i arkivet som jag inte använt förut. Nödlösningen blev en solnedgång. Lite fantasilöst är det väl kanske, men det var stilla :-) Alcudia, Mallorca, i juni.

    Solnegång
    Fler bidrag i veckans Tisdagstema hittar ni här.

    torsdag 13 augusti 2009

    Helhet & Detalj, Höstgodis

    Veckans tema i Helhet & detalj är "höstgodis" men eftersom jag inte tycker att det är höst än... så blev det bara "godis" :-) Fast det är väl lite höstigt att t.ex sitta inne och kura och fika så lite höst är det nog i bilden ändå.

    Chokladboll
    Som detalj valde jag inte en kokosflinga från chokladbollen ;-) utan en detalj ur kakfatet.

    Fatet är en favorit köpt på Tegelgården i Karlskrona som för några år sen var en supermysig inredningsbutik och med ett fantastiskt fik, där man hade det här porslinet, som också gick att köpa i butiken. Senast vi var där, för två år sen, så hade fiket klappat igen, och det ju liksom en del av själva grejen med att åka hela vägen dit så det blev sista besöket.

    Kakfatsdetalj
    Annat höstgodis hittar ni här.

    söndag 9 augusti 2009

    Fototriss, Gissa temat

    Nu ska ni få gissa, för det är temat på veckans Fototriss, "gissa temat". Jag tror att det är ganska lätt att se vad den gemensamma faktorn är i mina tre bilder.

    1. Perfekt bra tajming med veckans tema, det ger mig möjligheten att visa ursprungsbilden för "taggtråden" i Fredagsfoto. Som jag skrev i mitt tillägg där så var det en ros och så här ser den ut.

    Konstgjord ros
    2. Nästa bild föreställer "pinnen" i Sergels Torg-fontänen. Den är fotad dagen efter min trissbild från förra veckan och från en annan vinkel för jag ville få med motljuset.

    Pinnen vid Sergels Torg
    3. Sista bilden hade jag med i trissen om "energi" i höstas och den tog jag med nu för att den kompletterar trissen.

    Vindkraftverk
    Jag tror att det är ganska lätt att se likheterna mellan bilderna men kika ändå i facit, även om ni kan svaret för där har jag kombinerat bilderna lite :-) Jag behöver väl inte säga... skriv helst inte svaret i er kommentar... Jag tror det blir roligare så? Eller jag vet inte.

    Och fler bildgåtor hittar ni här!




    Mina kameror

    (Det här är ett "mellanlägg", ett inlägg mellan gåta i en fototriss och dess facit. Mellanlägget är ett inlägg om mina kameror, gamla och nya, som nu uppdateras när det sker förändringar på kamerafronten).

    Jag har alltid haft kamera i handväskan, även innan digitalkamera-eran, nån kompakt klickaochta-kamera. Våren 2003 bestämde jag mig för att skaffa min första digitalkamera, jag kartlade heeela digitalkameramarknaden för att hitta den ultimata :-) och jag blev supernöjd.

    Jag måste ju erkänna att jag var liiiite skeptisk till tekniken, kunde det verkligen bli riktiga bilder med en digitalkamera?! Tänk om allt bara skulle bli suddigt? Jag tog en testbild på ett paket Marylandkakor, för att se om texten skulle gå att läsa, när jag sen tittade på bilden och insåg att även den pluttiga texten i tidningarna som låg under kakorna var fullt klart godkänd, då kunde jag pusta ut :-)

    Kakpaket detalj, minitext som går att läsa
    Här är då samlingen :-)

    • Minolta Dimâge Xt (2003), min första digitalkamera (bilder med filnamn PICT...)
    • Två specialfunktioner har den, kan fota i TIFF och kan användas som webkamera (har aldrig testat den funktionen)
    • Parkerad i bokhyllan sedan våren 2008 eftersom batteriet + reservbatteriet fulladdade tillsammans inte klarar att ta mer än ca 15-20 bilder

    • Minolta Dimâge Xt
    • Canon PowerShot A95 (2005), min ”stora” kamera som de flesta bilderna i bloggen är tagna med (bilder med filnamn IMG_...)
    • Kompaktkamera med manuella inställningar, en helt ny värld för mig i och med den här kameran, och vridbar skärm, väldigt användbart
    • Invigdes med ansvar för fotografering på vänners bröllop... och jag testade funktionerna på tunnelbanan på vägen dit... De visste att jag bara hade den lilla Minoltan så nya kameran blev en "bonus", jag använde båda för säkerhets skull
    • Parkerad i bokhyllan sedan december 2009 eftersom den börjat strula, ger gröna bilder emellanåt...

    • Canon PowerShot A95
    • Panasonic Lumix DMC-FX33 (2008), liten liten kamera som alltid är med i handväskan (bilder med filnamn P1...)
    • Har lite märklig funktion att man kan öka zoomen genom att ställa om till lägre pixelantal, och så finns en bredbildsinställning 16:9

    • Panasonic Lumix DMC-FX33

    • Canon PowerShot G11 (2009), min nya ”stora” kamera (bilder med filnamn IMG_... så det kommer att krocka med A95, måste lösas på nåt sätt)
    • Kompaktkamera med manuella inställningar och stor vridbar skärm, nåt jag inte kan vara utan
    • Jag har köpt till extern blixt, tror jag kan vara användbart, och kommer nog säkerligen också att köpa till telelins (eftersom jag ju hade siktet ganska inställt på en superzoom, som SX1 IS, men tyckte att S-serien började bli himlans stor och klumpig
    • Invigdes under nyårshelgen men jag hade dessvärre inte kläm på var inställningen för fyrverkeri var så jag fick mixtra med andra inställningar, som inte blev så bra, och så hade jag lekt en hel del med kameran så batteriet var slut lagom till tolvslaget mot 2010...
    Canon PowerShot G11
    Den som var tänkt att ersätta "stora" kameran A95 var Canon PowerShot SX1 IS, för att få superzoom, men SX-serien var lite större och klumpigare än S5 som jag ursprungligen hade tänkt, men den serien dog liksom ut. Och så hade SX1 en "lillebror" SX10, i stort sett samma kamera, något mindre skärm, men fortfarande stor, inte RAW och det hade SX1 som firmware. Kostade 2000 kr mindre... och verkade ge bättre bilder än SX1, och hade bättre optisk sökare. Så förvirrande.


    Bilderna lånade från http://www.cyberphoto.se.


    Fototriss facit

    Om ni mot förmodan inte gissat temat i min fototriss denna vecka så... Här är bilderna brevid varandra, slående likhet, eller hur? :-)


    Konstgjord rosPinnen vid Sergels TorgVindkraftverk

    Eller lättare att se så här...? Ett litet montage, och de passade ju riktigt bra ihop, jag tror de blir vänner för livet :-)

    Tre 'pinnar'
    Temat kan väl kallas "pinne" kanske.


    fredag 7 augusti 2009

    Fredagsfoto, Vass

    Nu har det varit fredag länge :-) och äntligen har jag fixat en bild till Fredagsfoto. Temat denna vecka är "vass" och det kan ju tolkas på många olika sätt.

    Det kan vara växten vass, nåt som är lite snyggt/coolt eller nåt man kan skära/sticka sig på, och jag valde den sista varianten. Här är vassa taggar och jag gjorde bilden svartvit (med justeringslager övertoningskarta), eftersom den nästan inte hade nån färg ändå.

    Uppdatering: Ett litet tillägg med anledning av Maries kommentar om redigering. Den stora förändringen mot originalbilden är beskärning och rotation, och sen om gjort till svartvitt för att få bort lite gul ton orsakad av blixten. Det här är inte vanlig taggtråd, det är stjälken på en fuskros :-) fotad mot min köksvägg.

    Taggar
    Fler tolkningar av vass hittar ni här.

    torsdag 6 augusti 2009

    Helhet & Detalj, Väntan

    Helhet & Detalj har denna vecka temat "väntan" och min bild visar väntan på att ett blomskott ska få rötter, så att jag kan plantera det. Under tiden... så passar den lilla filuren på att blomma! :-)

    Blomskott
    Blomma på blomskott
    Länk till denna veckas Helhet & Detalj / Torsdagstema.

    tisdag 4 augusti 2009

    Tisdagstema, upp och ner

    Temat i veckans Tisdagstema är "upp och ner" och den tanke jag fick i huvudet var, en cykel. Av alla hundratals cyklar jag ser på en dag så måste väl åtminstone en vara upp och ner?! Sen så valde jag att prioritera parken och sol istället för att gå på bildjakt men på vägen hem hade jag tur och fick ändå span på en, eller om man ska säga en halv...

    Före detta cykel
    Mera upp och ner hittar ni här.

    söndag 2 augusti 2009

    Fototriss, Så här ser det ut där jag är idag, sommar

    Dagens Fototriss har temat "så här ser det ut där jag är idag", del fyra, sommar. "Idag" innebär ju alltså dagsfärska bilder och här kommer min triss.

    Den börjar hemma, med solen som skiner in på mina ljusstakar.

    Solen flödar in
    Sen en tur in till stan och en bild av Kungsgatan, ner mot Stureplan. Gatan är betydligt tommare än igår, när Pride-paraden passerade här.

    Kungsgatan
    På väg hem tog jag en riktig turistbild :-) fontänen vid Sergels Torg, och skraporna i bakgrunden.
    Sergels Torg-fontänen
    Fler Fototrissbidrag kan ni hitta här.